Det finns en hel del filmer där vi får vara med om speciella bilscener som blir avgörande för filmen på ett sätt som vanliga scener sällan blir. Ni minns väl mannen med hatten som kör bil utan att titta på vägen och vänder sig om till sin partner genom hela färden. I amerikanska filmer har det länge varit möjligt med alla möjliga olika former av unika och särpräglade körstilar. Som exempel kan nämnas alla dessa biljakter i Mission Impossible med Tom Cruise. De är välgjorda, häftiga, kostsamma och innovativa på ett sätt som få tröttnar på. En välkänd bilscensfavorit utspelas också i filmen Titanic. Minns ni inte får ni kanske ta er en ny titt för allt kan uppenbarligen hända med en bil och i en bil.

Thelma och Louise

Thelma och Louise är ett exempel på en film i genren roadtrip. Den tillhör de klassiska favoriterna som vi kan se om och om igen med samma inlevelse och spänning varje gång. Det är en speciell film som tar sig an viktiga budskap och gör en komplicerad situation till ett samhällsproblem som behöver utredas. Resan genom handlingen sker i transportmedlet.

Genom hela denna melankoliska historia och vid sidan av dessa fantastiskt viljestarka kvinnliga karaktärer, som spelas av Susan Sarandon och Geena Davis, finns en Thunderbird Convertible från 1966. En snygg bil med en härlig frihetskänsla. De båda kvinnorna flyr bort från sina liv och sina misslyckade förhållanden. Bilen tar dem längre och längre bort från allt som tynger dem. Många kan säkert leva sig in i känslan av att vilja hoppa in i en bil och följa drömmen tills bensinen tar slut. Idag är det heller inga svårigheter att äga en bil, och en begagnad volvo s60 kanske kan ta oss till regnbågens slut eller precis vart vi vill. Det kanske är dags att lämna den gråa vardagen och upptäcka något nytt?

Filmen om Thelma och Louise är snyggt gjord, innehåller fantastiskt skådespeleri, vassa repliker och den ger oss en bitterljuv känsla genom hela handlingen. Vi får möta sann vänskap, kvinnlig frigörelse och omständigheter som kan förvandla den bästa av människor till en brottsling. Det hela leder så småningom till en polisjakt och ett slut som ingen av hjältinnorna kan ta sig ur. Ironiskt nog är det då filmen blir som allra bäst.

Scenen

Det visar sig att de två väninnorna inte kan ta sig igenom Texas bort mot friheten i Mexiko. När polisen har hunnit ikapp dem vid det mäktiga Crand Canyon inser de att de inte längre kan fly. Det är en scen som får de flesta att hålla andan. Kvinnorna som har flytt från en slags fångenskap vill inte fortsätta med en annan. Vad har de för val när de står vid stupets kant och är omringade av polisen med en helikopter i skyn?

Samtidigt som de håller varandras händer hårt trycker Susan Sarandon gasen i botten. Bilen flyger ut mot det okända och där slutar filmen. Vissa kanske tänker att de rusar mot en given död, men det finns ändå något värdefullt i att tänka att de faktiskt mot alla odds på något klarar sig och att bilen får rulla vidare mot den frihet de både längtade efter och förtjänade.