Blogg

De bästa filmerna genom tiderna

De bästa filmerna genom tiderna

Det är i princip omöjligt att lista vilka filmer som är bäst men det finns en del filmer som är med på nästan alla listor som finns. Vi kommer här ta upp en del av de filmer som anses vara bland de bästa. IMDb (International Movie Database) är en sida där personer kan sätta betyg på filmer och många av filmerna i denna artikel är högt klassade på den sidan. Det är som sagt svårt att välja ut vilka filmer som är bäst då alla tycker olika. Därför kommer vi ta upp filmer ur några skilda genrer så att alla filmälskare förhoppningsvis ska kunna relatera till något av det vi nämner. Det är fyra stycken filmer som vi har valt ut att tala om i denna artikel och det är Gudfadern, Pulp Fiction, Den gode, den onde, den fule och Forrest Gump. Vi kommer i denna artikeln ge kort information om filmerna och även tala om varför de anses vara bland de bästa filmerna någonsin.

Gudfadern och Pulp Ficton

Gudfadern är en kultförklarad film som är väldigt kritikerrosad och vi förstår verkligen varför. Det är en väldigt hyllad film som ligger på andra plats på IMDb:s lista över filmer med högst betyg. Maffiakulturen är något som väcker människors intresse och filmen innehåller mycket spänning, vilket publiken uppskattar. Filmernas handling rör maffiafamiljen Corleone under år 1945-1955. Gudfadern tog hem hela tre stycken Oscarstatyetter och har lovordats av många filmkritiker. Gudfadern är ett måste för den filmintresserade och trots att den är från 70-talet är den fortfarande lika populär. Pulp Fiction är även den full av action. Det är en modern klassiker med både blod och svart humor som kom ut 1994. Den har stora stjärnor i huvudrollerna: John Travolta, Uma Thurman och Samuel L. Jackson och den är regisserad av Quentin Tarantino. Även denna film är en gangsterfilm och den har egentligen fyra handlingar som vävs samman under filmens gång. Filmen har en annorlunda uppbyggnad då den inte följer en kronologisk ordning och detta har bidragit till filmens popularitet. Pulp Fiction tog hem en Oscar för bästa originalmanus.

Den gode, den onde, den fule och Forrest Gump

Den gode, den onde, den fule är en så kallad spaghetti-western, alltså en västernfilm som regisserats av italienare. Denna film har Clint Eastwood i huvudrollen och den kom ut år 1966. Den handlar om tre stycken revolvermän och det är den tredje filmen i dollartrilogin. Regissören Leone säger sig ha använt överdrivet våld i filmen för att göra satir av klassiska västernfilmer och filmen har beskrivits som den bästa europeiska västern-skildringen. När det kommer till Forrest Gump är det en dramakomedi från 1994 med bland annat Tom Hanks i huvudrollen. Handlingen rör mannen Forrest Gump, en man med låg intelligens men som ändå lyckats med mycket i livet. Man får följa hans liv och även följa modern amerikansk historia på en och samma gång. Filmen drog in mycket pengar och tog även hem sex stycken Oscarstatyetter, bland annat för bästa film och bästa regissör. Dessa fyra filmer är ett urval av de bästa filmerna genom tiderna och de är absolut värda att se om du inte gjort det tidigare.

Forrest Gump

 

 

De bästa dramafilmerna genom tiderna

De bästa dramafilmerna genom tiderna

När det kommer till film finns det en hel del olika genrer och oftast är de blandade tillsammans, alltså att samma film består av olika genrer. Dramafilmer är filmer som handlar om realistiska personer när de handskas med känslomässiga saker och oftast utvecklas personerna under filmens gång. I denna artikel ska vi berätta om fyra av de bästa dramafilmerna genom tiderna. Det var inte det lättaste att välja ut endast fyra men tillslut lyckades vi. De fyra utvalda är Gökboet, Nyckeln till frihet, Fight club och American history X.

Gökboet

Gökboet är en film från 1975 med Jack Nicholson i huvudrollen. Han spelar en kriminell fånge som låtsas vara galen för att slippa sitta i fängelse och istället få bo på ett mentalsjukhus. Han försöker liva upp stämningen på mentalsjukhuset men det uppskattas inte av sjuksystern på avdelningen och filmen rör sedan deras maktkamp. Gökboet var den andra filmen någonsin att ta hem de fem stora oscarstatyetterna vilka är bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi, bästa film och bästa filmmanus. Det är en film som är populär än idag och det är den absolut värd.

Jack Nicholson

Nyckeln till frihet

Denna filmen från 1994, med originaltiteln The Shawshank Redemption, är enligt International Movie Database den bästa filmen genom tiderna. Den är baserad på en bok av Stephen King och handlar om två män som sitter i fängelse och utvecklar ett vänskapsband. Den ena mannen är en framgångsrik bankman som sitter i fängelset för ett brott han säger sig inte ha begått. Huvudrollerna innehas av Morgan Freeman och Tim Robbins och filmen följer deras växande vänskap under deras tid i fängelset. Filmen var nominerad till sju Oscars men den vann ingen av dem.

Fight club

Fight club är en film från 1999 med Brad Pitt och Edward Norton i huvudrollerna. Den handlar om två män, en av dem försöker fly från sitt trista liv och den andra tycker om självdestruktivitet. När de träffas startar de en klubb, fight club, där folk får slåss hur mycket de vill. Du får i filmen följa utvecklingen av klubben, vilken blir väldigt populär bland befolkningen. Filmen är baserad på en bok som är skriven 1996 av Chuck Palahniuk. Filmen blev väldigt omtalad när den släpptes och den återfinns på många listor över de bästa filmerna.

American history X

Denna film är inte bara drama, utan ett så kallat kriminal-drama, men vi vill ändå ha med den i vår artikel. Det är en film som berör livet för en nazist som hamnar i fängelse för att ha mördat två afroamerikaner. Vi får följa hur hans liv förändras under hans år i fängelset och parallellt får vi följa hans lillebrors liv när han också dras in in nazismen. I huvudrollen ser du Edward Norton, som fick en oscarsnominering för bästa manliga huvudroll för sin tolkning av rollen. Det är en film som berör och den är mycket sevärd.

Kommande filmer 2019

Kommande filmer 2019

Vi ska nu ta en titt på filmer som kommer ha premiär 2019 och som det ser ut nu har vi många intressanta filmer att vänta oss. Det kommer många uppföljare, många superhjältefilmer, en del animerat och även remakes av gamla filmer. Du som älskar film kan göra dig redo för ett spännande filmår. Vi kommer ta upp några av de filmer vi tror blir allra populärast och förklara dem närmre för dig. 2019 är ett år med X-men, Hellboy, Star Wars, Toy Story och mycket mer. Vi kommer ta upp Hellboy, What men want, X-men: Dark Phoenix, Pet Sematary, Avengers 4 (untitled), Toy Story 4, Terminator 6, Jumanji 3 och Frost 2. Detta är dock bara ett urval av alla de intressanta filmer som kommer släppas år 2019.

Hellboy, What men want och X-men: Dark Phoenix

Hellboy är en film som har premiärdatum den 11 januari 2019. Den handlar om superhjälten Hellboy som är halvt demon och halvt människa. Filmen är baserad på en serietidningskaraktär och rollinnehavare är bland annat David Harbour och Milla Jovovich. What men want är en film som beräknas ha premiär i februari 2019. Det är en romantiskt fantasykomedi som handlar om en kvinna som helt plötsligt kan läsa mäns tankar. Den är lite av en remake av Vad kvinnor vill ha från år 2000. X-Men: Dark Phoenix är den tolfte filmen i X-men-serien och har även den premiär i februari 2019. Den handlar om Jean Grey efter att hon har tagit formen av Dark Phoenix. Hon kan inte riktigt kontrollera sin nya form och vi får följa hur de andra mutanterna måste ta hand om problemet.

Pet Sematary, Avengers 4 (untitled) och Toy Story 4

Pet Sematary är en övernaturlig skräckfilm som är baserad på boken med samma namn av Stephen King. Boken har filmatiserats tidigare och nu är det alltså dags igen. Den handlar om en familj som flyttar ut på landet och upptäcker en uråldrig djurkyrkogård. Efter det följer en rad läskiga händelser. Premiären är i april 2019. Avengers 4 (untitled) är nästa film i den populära Avengers-serien, som ännu inte har fått ett namn. Det är uppföljaren till Avengers Infinity War och premiären beräknas till maj 2019. Toy Story 4 är som namnet berättar den fjärde filmen i den animerade filmserien Toy Story. I denna film får vi följa Woody och Buzz när de letar efter Woodys kärlek Bo Peep. I juni 2019 kan vi se denna film.

Toy Story

Terminator 6, Jumanji 3 och Frost 2

Terminator 6 är även det en film utan titel men den refereras till som Terminator 6 i nuläget. Det är den sjätte filmen i Terminator-franchisen men det är en direkt uppföljare på Terminator 2. I denna film återser du stjärnor som Arnold Schwarzenegger och Linda Hamilton. Filmen är beräknad att ha premiär i november 2019. Jumanji 3 är uppföljaren till den omåttligt populära filmen Jumanji: Welcome to the jungle och i denna film kommer Dwayne Johnson ha en av huvudrollerna. Om detta låter intressant kommer den ut lagom till jul 2019. Frost 2 är en film av Walt Disney Company och givetvis uppföljaren till den fantastiska filmen Frost som utkom 2013. Om du än en gång vill följa Elsa och Anna lägg november 2019 på minnet. Det är nämligen då den har premiär.

Sci Fi movies 2018

Sci Fi movies 2018

Black Panter

I Black Panter återvänder T’Challa till Wakanda för att bli krönt till kung när en av hans gamla fiender gör entré. Där och då måste T’Challa visa sin styrka, inte bara som kung utan även som Black Panther. De konflikter som han kommer dras in i kommer inte enbart påverka Wakandas öde utan hela världens. Handlingen tar plats i den fiktiva staden Wakanda som ligger i Afrika. Filmen regisserades av amerikanska Ryan Cooglers och han har lyckats med att kombinera science fiction med afrikansk historia och på så sätt lyckats med att få fram en levande värld där levande stammar och superavancerad vapenteknik möts. Filmer från Marvel brukar oftast vara rätt roliga men Black Panther är den första filmen som har fått en mer vuxen prägel. Det här är absolut en film som rekommenderas starkt. Den bjuder på det mesta och om du väljer att se den kommer du inte bli besviken.

Jurassic World: Fallen Kingdom

Urtidsdjuren dinosaurierna hade redan varit döda i 65 miljoner år när Steven Spielberg beslutade sig för att återinföra dem bland mänskligheten. Jurassic World: Fallen Kingdom är den femte filmen i serien om dinosaurierna och här återvänder Claire och Owen till stället där dinosaurierna numera bor. Det har skett ett vulkanutbrott och de är där för att försöka rädda så många dinosaurier som det bara är möjligt. När Claire och Owen kommer till ön kommer det visa sig att den militära styrkan som är etablerad på ön har en egen hemlig agenda och kaoset är på väg att bryta ut. Det blir en fartfylld handling där det smågnabbas mellan Claire och Owen, precis som som det brukar göras, och det gör att handlingen blir lättare att ta till sig då fokus inte enbart ligger på de stora djuren. Jurassic World: Fallen Kingdom är en film som står på egna ben med J. A. Bayona som regissör.

The Darkest Minds

The Darkest Mind handlar om Ruby Dale, en tioårig flicka som firar sin födelsedag tillsammans med sin familj. Denna flicka kommer bli en av de få som överlever en sjukdom som gör att enbart ett fåtal barn överlever. Hon sitter inburad med några andra men lyckas en dag att fly. Ruby träffar några andra ungdomar när hon har lyckats att fly och de, precis som hon själv, besitter speciella förmågor. Vi får följa dessa ungdomars flykt från regeringen. Filmen är skriven av Tchad Hodge och regisserad av Jennifer Yuh Nelson som även har regisserat bland annat barnfilmen Kung Fu Panda 3. Själva historien är hämtad från en ungomdsroman och kan kännas lite rörig. Ungdomarna är indelade i grupper som är färgkodade. Ruby är inte helt ärlig om vilken färg hon tillhör och det är därför ingen som vet att hon är telepatisk. Det här är absolut en sevärd film.

Troliga nomineringar till Oscarsgalan 2019

Troliga nomineringar till Oscarsgalan 2019

Än så är det några månader kvar för filmer som kan nomineras till den 91:a Oscarsgalan. Denna period på året (det fjärde kvartalet) brukar anses som den period på året där det släpps flest filmer som associeras till Oscarsgalan. Dels beror detta på att det är dessa filmer som ligger närmast i minnet då nomineringar ska utses, och dels beror det på att det i bland annat Hollywood finns en viss strategi att släppa så kallade “Oscar bait”-filmer då. Med det sagt så finns det dock redan några favoriter från 2018 som förväntas bli nämnda då Oscarsnomineringarna ska utses.

En stor snackis, och som haft framgång, under 2018 är Marvels film Black Panther som varit en av de största succéerna inom superhjältefilmer någonsin. Tack vare dess kulturella betydelse har den kommit på tal gällande Oscarsnomineringar och Disney sägs trycka på för att få den nominerad till kategorin Bästa Film. Under en period var det på tal att en ny kategori inom Oscar skulle införas; Bästa Populära Film. Det spekulerades kring att Black Panther skulle bli nominerad inom denna kategori. Detta har sedan bromsats upp och kommer inte införas under denna Oscarsgala. Disney har dock hela tiden varit bestämda med att de vill nominera filmen till Bästa Film.

Nomineringar till Bästa Film

Förutom Black Panther så finns det några andra filmer som spås kommer ha framgång inom kategorin Bästa Film. BlacKKKlansman är en film baserad på verkliga händelser. Den är regisserad av Spike Lee och handlar om den mörkhyade polisen Ron Stallworth som infiltrerar Ku Klux Klan under slutet av 70-talet. Spike Lee fick 2016 en Heders-Oscar och har blivit nominerad till två andra Oscars. The First Man är också en favorit till att bli nominerad då den är regisserad av Damien Chazelle (som regisserade den stora vinnaren La La Land 2016). Även några kommande filmer är favoriter såsom The Front Runner och A Star is Born.

Nomineringar för regissörer

Några tydliga favoriter inom denna kategori är Damien Chazelle för First Man, Spike Lee för BlacKKKlansman och Alfonso Cuaron för Roma. Även andra kända namn som Steven Spielberg och Robert Zemeckis finns i åtanke med sina filmer Ready Player One och Welcome to Marwen. Alla dessa personer har redan vunnit minst en Oscar var (Spike Lee vann en Heders-Oscar). Det finns också några andra namn som gärna nämns inom denna kategori som inte har vunnit eller blivit nominerade inom tidigare; Yorgos Lanthimos för The Favourite, Bradley Cooper för A Star is Born och John Krasinski för A Quiet Place.

Oscars

Nomineringar för skådespelarinsatser

Förutom de tunga kategorierna Bästa Film och Bästa Regissör så brukar de främsta priserna vara för Bästa Manliga Huvudroll och Bästa Kvinnliga Huvudroll. Många kända namn cirkulerar kring dessa kategorier med bland annat Ryan Gosling, Bradley Cooper, Viola Davis och Charlize Theron. Men det finns också andra (mindre kända) namn att ta i beaktning. Lady Gaga har aldrig nominerats till Bästa Kvinnliga Huvudroll men är nu ett intressant namn i och med sin film A Star is Born. John David Washington är också en favorit med filmen BlacKKKlansman. Ytterligare namn att ha i åtanke är Saiorse Ronan, Toni Collette och Joaquin Phoenix.

Gör din egen hemmabiosalong

Gör din egen hemmabiosalong

Hösten är här och nu börjar kvällarna bli längre och mörkare. Det innebär för många att det blir en del filmtittande. Visst går det bra att kolla på TV, särskilt om du har en storbildsskärm, men det finns inget som slår känslan av att kolla en film på bio samtidigt som man mumsar på popcorn medan ljudet kommer från alla håll och kanter i biosalongen. Varför inte skapa din egen biosalong nu inför den mörkare årstiden och uppleva känslan och stämningen som du får när du går och kollar en film i byns biosalong. Då slipper du dessutom ge dig ut i ruskvädret.

Hemmabio behöver inte vara så dyrt

Det billigaste alternativet är att skaffa en soundbar till din befintliga TV. Dessa ansluts oftast trådlöst genom Bluetooth. Men det är klart, det kanske inte är helt optimalt för att få uppleva den där härliga biokänslan. För några tusenlappar kan du skaffa dig ett helt hemmabiosystem där det kommer med en maffig ljudanläggning som kan kopplas till en Blue Ray-spelare i 3D. Det är så nära du kan komma upplevelsen i en biosalong, både ljudmässig och bildmässigt. Det finns även andra lösningar som kan ge dig den känslan. Vad sägs om en projektor, ett antal högtalare och antingen en filmduk som kan rullas ner eller en vit vägg? Om du tycker att du inte har råd just nu men ändå känner att du behöver köpa just nu, till exempel så kanske det är en bra rea någonstans på just den hemmabion som du vill köpa, men du har bara inte råd just nu.

Sitta som i en salong

Det är trots allt inte bara själva tekniken som ger en biokänsla. Det är lika mycket lukten av popcorn, dricka läsk i stora muggar och sjunka ner i en fåtölj in en rad med alla andra. Det är enkelt fixat. Har du inte en riktig popcornmaskin kan du lätt köpa popcorn till mikrovågsugnen eller varför inte poppa i en kastrull som man gjorde förr? Köp några billiga papperslådor för popcorn och stora engångsmuggar med sugrör och du är fulladdad inför en sann biokväll hemma i soffan. Glöm inte att använda smör på popcornen, det är det som ger den härliga doften!

Sitta som i en salong

Separat biorum

Om du har ett extra rum, varför inte inreda det för mysiga biokvällar? Om du inte vill köpa dyra biosoffor kan du alltid hitta bekväma soffor secondhand. Vitsen är att sitta på rad, kom ihåg det! Sätt upp lite gamla filmaffischer och små lampetter på väggarna som du kan dimma ner när filmen börjar. Mörkläggningsgardiner är ett måste och där duger det bra med något svart tyg. Sedan är det bara att rigga utrustningen och du har din egen hemmabio klar. Det är inte särskilt svårt att fixa och det behöver inte heller vara särskilt dyrt, men höst- och vinterkvällarna är räddade!