Blogg

Därför ska du satsa på en bra trailer till ditt spel

Därför ska du satsa på en bra trailer till ditt spel

Du som spelutvecklare lägger säkert redan mycket tid på produktionen av ditt spel, men har du funderat på hur du ska marknadsföra det? Många skjuter ifrån sig själva konceptet och antingen hoppas att det bara ska lösa sig på något sätt, eller tänker att de kanske kan klippa ihop lite videomaterial i sista stund på egen hand – men detta är helt fel tänkt.

Det kan göra ont att höra, men faktum är att det inte räcker med att ett spel är bra – inte ens fantastiskt bra – för att det ska sälja. Du behöver göra potentiella spelare medvetna om spelets existens, och för att göra detta krävs marknadsföring som kommunicerar vad som är så roligt (eller spännande, läskigt, intressant, och så vidare) med just ditt spel. Då krävs det inte bara bra planering i god tid, utan också att du sticker ut.

Skapa en bra trailer som folk vill se

Du själv vet ju redan vad du gillar med ditt spel – men för folk som inte känner dig är det ett spel bland många andra. Det är därför viktigt att dra till sig uppmärksamheten med en välproducerad trailer som folk inte bara vill se, utan som de vill dela med sina vänner.

Detta kan kännas svårt, särskilt om du inte tidigare har producerat en trailer på egen hand – och ja, om du redan har fullt upp med själva spelutvecklingen är det ännu svårare att få tiden att gå ihop. Det är därför oftast bäst att anlita experter utifrån – det finns ett antal sådana i Sverige, som till exempel Brikk Animation och Film – som kan utföra projektet åt dig. Detta gör all skillnad i världen, och kan lyfta ett spel från att knappt ens registrera hos potentiella kunder till att bli något som de entusiastiskt pratar om med sina vänner.

Titta på bra exempel

Ta dig en titt på de trailers som visas på The Game Awards – en amerikansk show som delar ut priser till årets bästa spel, men som också fungerar som marknadsföringsevent – och fundera på vilka som står ut bland mängden. Det är bra att ha med videomaterial taget från själva spelet för att kommunicera hur ditt spel ser ut och fungerar, men visst är det de som också inkluderar animation, illustration och/eller live action som utmärker sig? Trailern för Dead Cells: Return to Castlevania är tack vare sin animerade sekvens något som kunder söker upp, även om de vare sig har erfarenhet av Dead Cells eller Castlevania sedan tidigare.

Sammanfattningsvis: Prioritera marknadsföring med en trailer som folk faktiskt vill se, börja arbeta med den tidigare än du tror, och ta hjälp av professionella mediaproducenter.

Tips på hur du kan anordna en lyckad filmkväll

Tips på hur du kan anordna en lyckad filmkväll

Det finns många ting att ta till sig för en lyckad filmkväll oavsett om den tillbringas med vänner eller en dejt. Ett bra tips att börja med inför en stundande filmkväll är att välja en film som faller alla i smaken. Detta kan vara knepigt men det bästa är att höra sig för vad de andra i sällskapet har för smak av film och tillsammans komma överens om filmen ni ska se. Andra ting som kan tas i bemärkelse är vilken miljö filmen ska ses på.

Finns det exempelvis ett tält https://fyndiq.se/hemmet/tradgard/utemobler/partytalt-paviljonger/ så kan det vara passande att välja någon film som utspelar sig i utomhusmiljö. Eller säg att du och vännerna är på camping med en tv eller en multimediaprojektor så kan en campingfilm vara passande. Ett annat bra tips är att kika in på IMDB för att se vad olika filmer fått för betyg för att därefter välja den med toppbetyg. Genom detta försäkrar du dig om att majoriteten som sett filmen gett den toppbetyg och med största sannolikhet kommer den även falla i smaken för exempelvis vännerna eller dejten.

Stor TV eller projektor skapar bättre känsla

Filmen är av stor vikt för att filkvällen ska bli lyckad men det är också att föredra med en stor TV eller projektor för att maximera känslan. Detta kan även kombineras med bra ljud för bästa möjliga effekter. Genom detta kommer du få ut maximalt av filmen och känslan för upplevelsen av filmkvällen kommer förhöjas. Utöver detta så är tilltugg av olika slag att rekommendera inför en stundande filmkväll. Många kan säkerligen relatera till filmer som setts på bio där den sedvanliga popcornen eller godispåsen finns tillgänglig under filmens gång. Ska en filmkväll anordnas så är ett tips att köpa mycket av varje när det kommer till tilltugg. Genom detta försäkrar du dig om att inte allt är slut innan filmen ens börjat. Dessutom kan det vara bra med en variation av olika snacks för att lyxa till det och ge fler valmöjligheter för sällskapet av snacks under filmkvällen.

Skapa en härlig stämning

Du kan lätt skapa en härlig stämning inför filmkvällen med exempelvis tända ljus med ett hel släckt partytält, rum med mera. Att sitta skönt och bekvämt kan också förhöja stämningen med en skön soffa eller fåtöljer. Detta i kombination med kuddar samt filtar så kommer ni med största sannolikhet att vara med om en bekvämlig resa från start till mål under filmens gång. Att exempelvis sitta oskönt under en film genererar oftast i att det tappas koncentration på filmen och därmed hela upplevelsen av filmen. Med detta sagt så är förhoppningen med denna text att den väckt lite tips och tricks som du kan ta del av för en lyckad filmkväll.

Den bästa scenografin

Den bästa scenografin

Scenografi är konsten att formge miljön där en film, en tv-serie eller en teaterpjäs utspelar sig. För att skapa en bra scenografi är detaljer viktiga, och att till exempel all inredning passar den tid där historien utspelar sig.

Skapa en scenografi

Om du själv ska skapa en scenografi behöver du utgå från det som ska gestaltas i filmen. Låt oss säga att det handlar om en familj som bor i ett hus. Dels spelar tiden roll. Vilket årtionde är det? Vilka saker var populära då? Vilka hade ännu inte lanserats? Dels spelar personerna roll. Är det personer som alltid har de senaste prylarna? Är de rika? Fattiga? Nördar? Tuffa? Vi visar mer än vi kanske tror genom de saker som omger oss, något som scenografer är väldigt medvetna om. Vill du hitta inspiration till scenografi kan ett besök på https://www.inredningsshoppen.se/ vara till hjälp. Att titta på olika saker blir ett sätt att göra valen konkreta. Gör en inre bild av människorna det handlar om, föreställ dig sedan om de skulle kunna ha en viss sak eller inte. Den spontana känslan har ofta rätt, även om det är viktigt att sedan kolla så att den passar in i tiden när berättelsen utspelar sig. Genom att klicka runt mycket och titta på många olika saker får du mycket att välja mellan och på det sättet får du en uppfattning om vad som kan passa bäst. Till exempel här finns det inspiration på inredning som kan fungera till ditt projekt.

Vinnande scenografi

Ett annat sätt att se hur scenografi skapats, vad som används och vilken effekt det ger, är att titta på filmer och fokusera extra mycket just på scenografin. Hur ser inredningen ut, och hur har andra miljöer skapats? Du behöver inte göra precis som andra gjort, men att se hur proffsen arbetat gör att du får en uppfattning om vad som kan fungera.

För att få inspiration av bästa slag kan du titta närmare på gudlbaggen för bästa scenografi och de filmer som fått priset de senaste åren. 2020 fick filmen Om det oändliga priset för scenografin som skapats av Anders Hellström, Frida Ekstrand Elmström och Nicklas Nilsson. 2019 var det filmen Ted – För kärlekens skull, med en scenografi av Ulrika von Vegesack. 2018 gick priset för bästa scenografi till The Nile Hilton Incident, med scenografi skapad av Roger Rosenberg. 2017 fick filmen Flykten till framtiden priset för scenografin Liv Ask och Bengt Fröderberg skapat.

Att titta på filmer från olika genrer gör att du får en bredare kunskap om hur scenografi kan användas, men för att få mer konkret hjälp till ditt eget projekt är det i filmer som ligger nära det i tid och stil du kan hitta tips och lösningar.

Några korta råd

Är du inte van vid att göra scenografi är det viktigaste kanske att veta att det verkligen är en konst. Ta hjälp! Ett sätt att just hitta inspiration och att se hur andra gjort. Inspiration går att hitta genom att titta i olika butiker på nätet, genom att studera foton från tiden när berättelsen utspelar sig, eller att se hur scenografi använts i filmer. Ett annat sätt att ta hjälp är att be andra att rent praktiskt hjälpa dig, ibland är det bättre att göra något tillsammans än att klara det själv.

Populära barnfilmer och serier

Populära barnfilmer och serier

Det finns en hel del kända barnfilmer och serier. En del av dem sänds på TV, andra har gått på bio och säljs numera på DVD. Många av filmerna och serierna kan också ses online genom olika streamingtjänster. I dag är det också populärt att använda de kända figurerna på ryggsäckar, kläder och som ätbara figurer på tårtor. När det gäller serier och filmer för barn kan de handla om allt mellan himmel och jord. Det finns serier om hästar, filmer om robotar, mysterier och en hel del annat. Här tar vi upp några av de kanske mest kända filmerna och serierna för barn.

Masha och björnen

Masha och björnen är en serie med korta, animerade filmer. Den började sändas på Barnkanalen år 2013, och har sedan dess vuxit i popularitet. Serien kommer från början från Ryssland och handlar om en liten flicka, Masha, som bor i samma hus som en stor björn. Björnen försöker rädda flickan från olika missöden och ibland blir det riktigt tokigt. Att välja motivet Masha och björnen på tårta är en sak som livar upp varje barnkalas. De flesta känner igen karaktärerna, och dessutom går det att se flera avsnitt på Youtube, där ett av dem har över två miljarder visningar. Det är riktigt mycket visningar för en barnserie!

Astrid Lindgrens filmer och serier

Vem känner inte till filmerna och serierna om Astrid Lindgrens karaktärer? De är avsedda för barn men många vuxna tycker också att de är riktigt roliga att titta på. Dessutom bidrar de till en känsla av nostalgi. Här möter tittaren Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, barnen i Bullerbyn, Mio min Mio och flera andra. Berättelserna finns både i form av långfilm och som serie. De allra flesta visar till viss del på hur livet var förr i tiden. Det kan dock finnas en del otäcka partier i filmerna. Ronja Rövardotters vildvittror och draken i Bröderna Lejonhjärta är två av de saker som kan ses som lite läskiga.

När det gäller just Astrid Lindgrens filmer och serier har de översatts till flera olika språk och spelats in i flera olika versioner. Dessutom har en hel del figurer från filmerna gjorts om till dockor, leksaker med mera. Det gör att filmerna fortsätter leva långt efter det att de tagit slut.

Bamse

Bamse är en annan känd figur som nog de flesta barn känner till. Den lilla björnen som blir stark av farmors dunderhonung, som hjälper sina vänner i vått och torrt. Bamse var först en serietidning som sedan filmatiserades i tecknad version.

Filmen Klara

Klara är en hästfilm för barn och ungdomar. Det är en av relativt få svenska hästfilmer. Den här filmen handlar om en ung tjej som drömmer om att få en häst, men pengarna räcker inte till. Genom en slump hittar hon Star, som går i en hage i samband med att Klara och hennes mamma flyttar till ett nytt ställe. Klara börjar ta hand om Star och finner också nya vänner. Men så kommer den stora tävlingen, och Klara är anmäld.

Rån eller lån – i filmernas värld

Rån eller lån – i filmernas värld

Vem säger att det alltid är hjältarna i en film man måste idolisera? I de spännande filmer där bankrån är i fokus är det oftast snarare rånarna man tycker om. De till synes överintelligenta rånarna, som planerar och genomför stora rån som om de aldrig gjort annat. I stället för att känna avsmak för dessa huvudrollsinnehavare blir de snarare bemötta av beundrade tittare. Helt olikt mot i verkligheten alltså.

Kanske är det på grund av den overkliga känslan, eller på grund av att man helt enkelt låter sig ryckas med av den enkelhet de utför rånen med. I dag görs det många filmer med just den ekonomiska aspekten i fokus. Hollywoods storstjärnor fortsätter att gång på gång spotta ur sig filmer om rån.

Rån på film ger biljoner till rånarna

Du har säkerligen sätt Ocean’s Eleven med världsstjärnor som Brad Pitt och George Clooney. Inte mindre än tre casinon i metropolen Las Vegas ska rånas och det är inte mindre än 1,5 biljoner svenska kronor som ska stjälas. Med tanke på att filmen drog in hundratals miljoner när den kom ut på biograferna säger det en hel del om att biobesökare inte tycker det är oetiskt att se rån på film. Kanske hade det dock varit smartare om rånarna hade tagit ett lån med hjälp av Lendify.se istället. Då hade ingen behövt råka illa ut och allt hade skett på ett lagligt sätt.

Även svenska regissörer tycker om att göra rån till huvudhandlingen i filmer. Kanske kommer du ihåg den välgjorda filmen Rånarna från det tidiga tvåtusentalet. Rånarna har alltid all viktig insiderinformation och verkar alltid ligga steget framför rättsmakten som jagar dem. Deras agerande kan synas extremt, men så är det även en extrem situation de befinner sig i. Egentligen är det dock inte själva rånen som är det viktigaste i dessa filmer, utan snarare pengarna.

Jakt på pengar i verklighet och på bio

Den ständiga jakten på pengar gör att en del väljer att ställa sig utanför samhällets normer och regler. Istället för att som vanliga människor jobba och spara sina pengar, alternativt ansöka om ett lån, väljer rånare en annan väg. Det sker både i verkligheten och på film. Rån anses vara den snabbaste vägen till att få en stor mängd pengar.

Något som är lite smartare kan dock vara att ansöka om ett lån. Det är pengar som måste återbetalas under livets gång, men samtidigt riskerar man heller inte att åka fast och hamna i fängelse. Att ta ett lån är mer ansvarsfullt, dock ger det såklart inte samma spänning som rån gör. Men vad gör det när du kan låna upp till en halv miljon utan säkerhet och helt riskfritt. Det om något känns bra och ger spänning i livet. Med ett sådant lån finns det mycket du kan göra i livet.

Filmer om rån kommer dock aldrig att bli omoderna. Det är spänningen, jakten och karaktärerna som lockar. En ekonomisk värld som sticker utanför ramarna i ett vanligt liv.

Scenografi på film och tv

Scenografi på film och tv

De flesta förknippar Oscarsstatyetter med bästa skådespelarinsats, bästa kostym och bästa manus, men få vet nog att det även finns en statyett för bästa scenografi. Faktum är att just det priset har delats ut sedan den allra första Oscarsgalan.

Ska skapa en autentisk känsla

Begreppet scenografi kommer från latinets scaenographia, som i sin tur innefattar en skiss av en byggnad eller teatermåleri. Scenografi inom filmens värld handlar alltså om att bygga upp miljöer, som bidrar till att skapa en autentisk känsla med hjälp av rekvisita och dekor. Som huvudansvarig för scenografin står scenografen, som tillsammans med filmens regissör och dess produktionsledning formger inspelningsmiljön.

Det är viktigt att scenografin byggs upp utefter noggranna ritningar och skisser, ofta används även modellbyggen som dekorbyggarna utgår ifrån när skapar miljöer för inspelning. Dekorbyggarna brukar bestå av en grupp hantverkare i form av snickare, dekormålare, elektriker, rekvisitörer, smeder och attributmakare. Ibland ansvarar scenografen även för design av scenkläderna.

Filmer och tv-serier som lyckats extra bra med scenografin

Mad Men

På en sådan lista har 60-talsserien Mad Men en given plats. Mad Men utspelar sig under 60-talet och ska alltså innehålla allt från kedjerökande skådespelare och förlegade könsroller till utsvängda jeans och platåskor. I inredningen bör möbler som exempelvis öronlappsfåtöljen, Stringhyllan, Bumlinglampan och ellipsformade teakbord användas. Några av dessa designklassiker finns hos Nordiska Galleriet.

Det vi uppskattar mycket med serien, förutom all fantastisk rekvisita och underbara kostymering, är att scenografen verkligen har tänkt till. Istället för att göra det enkelt för sig genom att proppa in en massa designklassiker för att spegla 50- och 60-talet, har man inrett de olika miljöerna på ett mer realistiskt sätt. Det är blandning av saker och möbler som inte alls blivit några klassiker, till sådana som idag är värda sin vikt i guld. Det är främst genom att plocka fram det jordnära och organiska man sätter tonen på ett pricksäkert sätt.

Sen ska vi inte glömma att det går att hitta stora, breda sängstommar och sänggavlar i sammet, likt den blå sammetssängen som förekommer i Mad Men, och som är hypermodern än idag. Kolla bara på Febo Bed (Antonio Citterio) och Desdemone Bed (N. Nasrallah & C. Horner) hos Nordiska Galleriet. Där snackar vi blå sammet och design av högsta kvalitet!

Amelie från Montmartre

Originaltiteln lyder “Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain” och filmen handlar om just Amelie som kommer från det otroligt charmiga och unika området Montmartre i de centrala delarna av Paris. Filmen speglar det samtida parisiska livet, ytterst väl personifierat av Montmartre samt några av dess omgivande kvarter.

För dekoren ansvarade Aline Bonetto och för kostymering hade Emma Lebail huvudansvaret och tillsammans bildade de det scenografiteam som blev Oscarsnominerade i kategorin “Bästa scenografi”. Varje scen är som ett konststycke i sig, med fantastiska kameravinklar som fångar såväl karaktärer som inredning och omgivningar på ett enastående sätt. Många var vi som avrundades Amelies lilla pärla till lägenhet, inredd med varma, kraftfulla nyanser av vinrött, buteljgrönt och senapsgult.

Även Amelies kläder och accessoarer, omgivningarna runt kaféet där hon arbetar samt lägenheten där hon bor, grönsaksstånden i gathörnen, borden och stolarna på caféet – ALLT andas Paris i varenda liten detalj. För att skaffa caféstilen till din egen balkong eller uteplats rekommenderar vi att du tar en titt på möbler och inredning från Nordiska Galleriet, där bland annat designklassikern Leggera, designad av Giò Ponti på 1950-talet, kan bidra till en enkel bistrokänsla med sin stomme av ljus ask och vackra sits av naturligt snöre.

Grilla som på film

Grilla som på film

Man skulle kunna tro att när sommaren infinner sig så vill vi undvika värmen. Men så är inte fallet. Istället drar vi fram kolgrillen, tänder eld och samlas runt den för att prata om goda minnen. Som när man senast grillade och hur varmt det var. Det är dessa små stunder som gör sommaren till vad den borde vara. Svettig, simpel och i gott sällskap. Det är lika vanligt förekommande i filmer, när hjälten besegrat ondskan eller när undergången förhindrats, då firas det med uppskattning för livet, genom mat. Och oftast grillat! Köp kolgrill på k-rauta.se

The Fast And The Furious

Förutom muskelbilar och muskelmän finns det en stor hop gemenskap i denna actionfyllda film. Vin Diesel och Paul Walker visar oss att även tjuvar och poliser kan vara kompisar under rätt omständigheter. Ungefär som när man grillar, men det är nog den enda gången. Lös dina konflikter med en grill, va lite mer chill – k-rauta.se.

Neighbors

Det är sant att grilla inte löser alla världens problem. Om du inte är vaksam kan grillning till och med skapa en dålig relation mellan dig och dina grannar, som i den här komedin med Seth Rogen och Zac Efron. Deras problem uppstår förvisso inte vid grillen, men den eldar dock på konflikten.

Grilla med ansvar, inte med attityd – k-rauta.se.

Boys N Da Hood

Grillning behöver inte ske bara bland vänner och familj. Ibland kan det även bli en stund för lite romans. Som när Cuba Gooing Jr och Ice Cube beter sig som ordentliga gentlemän och utropar att kvinnorna ska få ta först när maten ska serveras. Vi gillar killar som grillar med respekt – k-rauta.se.

Gone In 60 Seconds

Det är något med snabba bilar och nygrillat. I den här filmen använder sig Nicolas Cage och Angelina Jolie av en gammal bilfront som grill. Vem vet hur en majskolv smakar när den dragit åt sig den naturliga aromen av en rostig bil. Frågan skulle kanske vara vem som överhuvudtaget vill veta hur den smakar? En bil är en bil och en grill är en grill, låt oss bevara det så – k-rauta.se.

The Waterboy

I den här filmen spelar Adam Sandler en amerikansk fotbollsspelare från södern. Det är kanske därför inte så konstigt att hans kära mamma grillar alligator till sin son och hans dejt. Till efterrätt bjuds det på ekorre. Det finns med andra ord inget man inte kan grilla om man har ett sinne för äventyr och bor nära ett träsk. Grilla lätt som en plätt, oavsett rätt – k-rauta.se.

Ett Päron Till Farsa I Las Vegas

Vad gör man när man besöker sin odrägliga svåger i Nevadaöken och känner sig sugen på en matbit. Visst, i detta fall använder de sig inte av en grill. De bara slänger käket på en sten och hoppas att den inte får för mycket sand på sig. Undvik att grilla löken i öken – k-rauta.se.

Men du behöver inte vänta på bra väder för att äta grillat. På K-rauta finns massor av grillar redan nu! Sen kan du njuta av en härlig måltid med dina nära och kära. Eller kolla på en film och bli inspirerad inför nästa grillning.

Bilscener i filmer

Bilscener i filmer

Det finns en hel del filmer där vi får vara med om speciella bilscener som blir avgörande för filmen på ett sätt som vanliga scener sällan blir. Ni minns väl mannen med hatten som kör bil utan att titta på vägen och vänder sig om till sin partner genom hela färden. I amerikanska filmer har det länge varit möjligt med alla möjliga olika former av unika och särpräglade körstilar. Som exempel kan nämnas alla dessa biljakter i Mission Impossible med Tom Cruise. De är välgjorda, häftiga, kostsamma och innovativa på ett sätt som få tröttnar på. En välkänd bilscensfavorit utspelas också i filmen Titanic. Minns ni inte får ni kanske ta er en ny titt för allt kan uppenbarligen hända med en bil och i en bil.

Thelma och Louise

Thelma och Louise är ett exempel på en film i genren roadtrip. Den tillhör de klassiska favoriterna som vi kan se om och om igen med samma inlevelse och spänning varje gång. Det är en speciell film som tar sig an viktiga budskap och gör en komplicerad situation till ett samhällsproblem som behöver utredas. Resan genom handlingen sker i transportmedlet.

Genom hela denna melankoliska historia och vid sidan av dessa fantastiskt viljestarka kvinnliga karaktärer, som spelas av Susan Sarandon och Geena Davis, finns en Thunderbird Convertible från 1966. En snygg bil med en härlig frihetskänsla. De båda kvinnorna flyr bort från sina liv och sina misslyckade förhållanden. Bilen tar dem längre och längre bort från allt som tynger dem. Många kan säkert leva sig in i känslan av att vilja hoppa in i en bil och följa drömmen tills bensinen tar slut. Idag är det heller inga svårigheter att äga en bil, och en begagnad volvo s60 kanske kan ta oss till regnbågens slut eller precis vart vi vill. Det kanske är dags att lämna den gråa vardagen och upptäcka något nytt?

Filmen om Thelma och Louise är snyggt gjord, innehåller fantastiskt skådespeleri, vassa repliker och den ger oss en bitterljuv känsla genom hela handlingen. Vi får möta sann vänskap, kvinnlig frigörelse och omständigheter som kan förvandla den bästa av människor till en brottsling. Det hela leder så småningom till en polisjakt och ett slut som ingen av hjältinnorna kan ta sig ur. Ironiskt nog är det då filmen blir som allra bäst.

Scenen

Det visar sig att de två väninnorna inte kan ta sig igenom Texas bort mot friheten i Mexiko. När polisen har hunnit ikapp dem vid det mäktiga Crand Canyon inser de att de inte längre kan fly. Det är en scen som får de flesta att hålla andan. Kvinnorna som har flytt från en slags fångenskap vill inte fortsätta med en annan. Vad har de för val när de står vid stupets kant och är omringade av polisen med en helikopter i skyn?

Samtidigt som de håller varandras händer hårt trycker Susan Sarandon gasen i botten. Bilen flyger ut mot det okända och där slutar filmen. Vissa kanske tänker att de rusar mot en given död, men det finns ändå något värdefullt i att tänka att de faktiskt mot alla odds på något klarar sig och att bilen får rulla vidare mot den frihet de både längtade efter och förtjänade.

De bästa filmerna genom tiderna

De bästa filmerna genom tiderna

Det är i princip omöjligt att lista vilka filmer som är bäst men det finns en del filmer som är med på nästan alla listor som finns. Vi kommer här ta upp en del av de filmer som anses vara bland de bästa. IMDb (International Movie Database) är en sida där personer kan sätta betyg på filmer och många av filmerna i denna artikel är högt klassade på den sidan. Det är som sagt svårt att välja ut vilka filmer som är bäst då alla tycker olika. Därför kommer vi ta upp filmer ur några skilda genrer så att alla filmälskare förhoppningsvis ska kunna relatera till något av det vi nämner. Det är fyra stycken filmer som vi har valt ut att tala om i denna artikel och det är Gudfadern, Pulp Fiction, Den gode, den onde, den fule och Forrest Gump. Vi kommer i denna artikeln ge kort information om filmerna och även tala om varför de anses vara bland de bästa filmerna någonsin.

Gudfadern och Pulp Ficton

Gudfadern är en kultförklarad film som är väldigt kritikerrosad och vi förstår verkligen varför. Det är en väldigt hyllad film som ligger på andra plats på IMDb:s lista över filmer med högst betyg. Maffiakulturen är något som väcker människors intresse och filmen innehåller mycket spänning, vilket publiken uppskattar. Filmernas handling rör maffiafamiljen Corleone under år 1945-1955. Gudfadern tog hem hela tre stycken Oscarstatyetter och har lovordats av många filmkritiker. Gudfadern är ett måste för den filmintresserade och trots att den är från 70-talet är den fortfarande lika populär. Pulp Fiction är även den full av action. Det är en modern klassiker med både blod och svart humor som kom ut 1994. Den har stora stjärnor i huvudrollerna: John Travolta, Uma Thurman och Samuel L. Jackson och den är regisserad av Quentin Tarantino. Även denna film är en gangsterfilm och den har egentligen fyra handlingar som vävs samman under filmens gång. Filmen har en annorlunda uppbyggnad då den inte följer en kronologisk ordning och detta har bidragit till filmens popularitet. Pulp Fiction tog hem en Oscar för bästa originalmanus.

Den gode, den onde, den fule och Forrest Gump

Den gode, den onde, den fule är en så kallad spaghetti-western, alltså en västernfilm som regisserats av italienare. Denna film har Clint Eastwood i huvudrollen och den kom ut år 1966. Den handlar om tre stycken revolvermän och det är den tredje filmen i dollartrilogin. Regissören Leone säger sig ha använt överdrivet våld i filmen för att göra satir av klassiska västernfilmer och filmen har beskrivits som den bästa europeiska västern-skildringen. När det kommer till Forrest Gump är det en dramakomedi från 1994 med bland annat Tom Hanks i huvudrollen. Handlingen rör mannen Forrest Gump, en man med låg intelligens men som ändå lyckats med mycket i livet. Man får följa hans liv och även följa modern amerikansk historia på en och samma gång. Filmen drog in mycket pengar och tog även hem sex stycken Oscarstatyetter, bland annat för bästa film och bästa regissör. Dessa fyra filmer är ett urval av de bästa filmerna genom tiderna och de är absolut värda att se om du inte gjort det tidigare.

Forrest Gump

 

 

De bästa dramafilmerna genom tiderna

De bästa dramafilmerna genom tiderna

När det kommer till film finns det en hel del olika genrer och oftast är de blandade tillsammans, alltså att samma film består av olika genrer. Dramafilmer är filmer som handlar om realistiska personer när de handskas med känslomässiga saker och oftast utvecklas personerna under filmens gång. I denna artikel ska vi berätta om fyra av de bästa dramafilmerna genom tiderna. Det var inte det lättaste att välja ut endast fyra men tillslut lyckades vi. De fyra utvalda är Gökboet, Nyckeln till frihet, Fight club och American history X.

Gökboet

Gökboet är en film från 1975 med Jack Nicholson i huvudrollen. Han spelar en kriminell fånge som låtsas vara galen för att slippa sitta i fängelse och istället få bo på ett mentalsjukhus. Han försöker liva upp stämningen på mentalsjukhuset men det uppskattas inte av sjuksystern på avdelningen och filmen rör sedan deras maktkamp. Gökboet var den andra filmen någonsin att ta hem de fem stora oscarstatyetterna vilka är bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi, bästa film och bästa filmmanus. Det är en film som är populär än idag och det är den absolut värd.

Jack Nicholson

Nyckeln till frihet

Denna filmen från 1994, med originaltiteln The Shawshank Redemption, är enligt International Movie Database den bästa filmen genom tiderna. Den är baserad på en bok av Stephen King och handlar om två män som sitter i fängelse och utvecklar ett vänskapsband. Den ena mannen är en framgångsrik bankman som sitter i fängelset för ett brott han säger sig inte ha begått. Huvudrollerna innehas av Morgan Freeman och Tim Robbins och filmen följer deras växande vänskap under deras tid i fängelset. Filmen var nominerad till sju Oscars men den vann ingen av dem.

Fight club

Fight club är en film från 1999 med Brad Pitt och Edward Norton i huvudrollerna. Den handlar om två män, en av dem försöker fly från sitt trista liv och den andra tycker om självdestruktivitet. När de träffas startar de en klubb, fight club, där folk får slåss hur mycket de vill. Du får i filmen följa utvecklingen av klubben, vilken blir väldigt populär bland befolkningen. Filmen är baserad på en bok som är skriven 1996 av Chuck Palahniuk. Filmen blev väldigt omtalad när den släpptes och den återfinns på många listor över de bästa filmerna.

American history X

Denna film är inte bara drama, utan ett så kallat kriminal-drama, men vi vill ändå ha med den i vår artikel. Det är en film som berör livet för en nazist som hamnar i fängelse för att ha mördat två afroamerikaner. Vi får följa hur hans liv förändras under hans år i fängelset och parallellt får vi följa hans lillebrors liv när han också dras in in nazismen. I huvudrollen ser du Edward Norton, som fick en oscarsnominering för bästa manliga huvudroll för sin tolkning av rollen. Det är en film som berör och den är mycket sevärd.

hindisxi rajwapsex.com xnxx new hd ghar mai sex sexo-hub.com xvideobengali nude pic of tamanna xxxdesitube2.com peeping porn xxx.cm 2beeg.me wwxx com video desi scandel videos doodhwali.net gayathri hot pics
hindu se chudai pinkpix.net porn indin www.xxnx videos.com xshaker.net kannadax xx girls photos redwap3.com dehati bf hd langa sex video onlyindianporn2.com udita goswami hot images xnxx orissa bananocams.com desisex c
www . xxx apacams.com indian gangbang sex videos bhari sex video freeindianporn3.com sextube.desi free malayalam kambi smutindia.pro telugu heroine blue film desi men tumblr rajwap2.me pranitha in saree call girls in delhi locanto hotindianporn.mobi tamilsexnew