Du som spelutvecklare lägger säkert redan mycket tid på produktionen av ditt spel, men har du funderat på hur du ska marknadsföra det? Många skjuter ifrån sig själva konceptet och antingen hoppas att det bara ska lösa sig på något sätt, eller tänker att de kanske kan klippa ihop lite videomaterial i sista stund på egen hand – men detta är helt fel tänkt.

Det kan göra ont att höra, men faktum är att det inte räcker med att ett spel är bra – inte ens fantastiskt bra – för att det ska sälja. Du behöver göra potentiella spelare medvetna om spelets existens, och för att göra detta krävs marknadsföring som kommunicerar vad som är så roligt (eller spännande, läskigt, intressant, och så vidare) med just ditt spel. Då krävs det inte bara bra planering i god tid, utan också att du sticker ut.

Skapa en bra trailer som folk vill se

Du själv vet ju redan vad du gillar med ditt spel – men för folk som inte känner dig är det ett spel bland många andra. Det är därför viktigt att dra till sig uppmärksamheten med en välproducerad trailer som folk inte bara vill se, utan som de vill dela med sina vänner.

Detta kan kännas svårt, särskilt om du inte tidigare har producerat en trailer på egen hand – och ja, om du redan har fullt upp med själva spelutvecklingen är det ännu svårare att få tiden att gå ihop. Det är därför oftast bäst att anlita experter utifrån – det finns ett antal sådana i Sverige, som till exempel Brikk Animation och Film – som kan utföra projektet åt dig. Detta gör all skillnad i världen, och kan lyfta ett spel från att knappt ens registrera hos potentiella kunder till att bli något som de entusiastiskt pratar om med sina vänner.

Titta på bra exempel

Ta dig en titt på de trailers som visas på The Game Awards – en amerikansk show som delar ut priser till årets bästa spel, men som också fungerar som marknadsföringsevent – och fundera på vilka som står ut bland mängden. Det är bra att ha med videomaterial taget från själva spelet för att kommunicera hur ditt spel ser ut och fungerar, men visst är det de som också inkluderar animation, illustration och/eller live action som utmärker sig? Trailern för Dead Cells: Return to Castlevania är tack vare sin animerade sekvens något som kunder söker upp, även om de vare sig har erfarenhet av Dead Cells eller Castlevania sedan tidigare.

Sammanfattningsvis: Prioritera marknadsföring med en trailer som folk faktiskt vill se, börja arbeta med den tidigare än du tror, och ta hjälp av professionella mediaproducenter.