När det kommer till film finns det en hel del olika genrer och oftast är de blandade tillsammans, alltså att samma film består av olika genrer. Dramafilmer är filmer som handlar om realistiska personer när de handskas med känslomässiga saker och oftast utvecklas personerna under filmens gång. I denna artikel ska vi berätta om fyra av de bästa dramafilmerna genom tiderna. Det var inte det lättaste att välja ut endast fyra men tillslut lyckades vi. De fyra utvalda är Gökboet, Nyckeln till frihet, Fight club och American history X.

Gökboet

Gökboet är en film från 1975 med Jack Nicholson i huvudrollen. Han spelar en kriminell fånge som låtsas vara galen för att slippa sitta i fängelse och istället få bo på ett mentalsjukhus. Han försöker liva upp stämningen på mentalsjukhuset men det uppskattas inte av sjuksystern på avdelningen och filmen rör sedan deras maktkamp. Gökboet var den andra filmen någonsin att ta hem de fem stora oscarstatyetterna vilka är bästa manliga huvudroll, bästa kvinnliga huvudroll, bästa regi, bästa film och bästa filmmanus. Det är en film som är populär än idag och det är den absolut värd.

Jack Nicholson

Nyckeln till frihet

Denna filmen från 1994, med originaltiteln The Shawshank Redemption, är enligt International Movie Database den bästa filmen genom tiderna. Den är baserad på en bok av Stephen King och handlar om två män som sitter i fängelse och utvecklar ett vänskapsband. Den ena mannen är en framgångsrik bankman som sitter i fängelset för ett brott han säger sig inte ha begått. Huvudrollerna innehas av Morgan Freeman och Tim Robbins och filmen följer deras växande vänskap under deras tid i fängelset. Filmen var nominerad till sju Oscars men den vann ingen av dem.

Fight club

Fight club är en film från 1999 med Brad Pitt och Edward Norton i huvudrollerna. Den handlar om två män, en av dem försöker fly från sitt trista liv och den andra tycker om självdestruktivitet. När de träffas startar de en klubb, fight club, där folk får slåss hur mycket de vill. Du får i filmen följa utvecklingen av klubben, vilken blir väldigt populär bland befolkningen. Filmen är baserad på en bok som är skriven 1996 av Chuck Palahniuk. Filmen blev väldigt omtalad när den släpptes och den återfinns på många listor över de bästa filmerna.

American history X

Denna film är inte bara drama, utan ett så kallat kriminal-drama, men vi vill ändå ha med den i vår artikel. Det är en film som berör livet för en nazist som hamnar i fängelse för att ha mördat två afroamerikaner. Vi får följa hur hans liv förändras under hans år i fängelset och parallellt får vi följa hans lillebrors liv när han också dras in in nazismen. I huvudrollen ser du Edward Norton, som fick en oscarsnominering för bästa manliga huvudroll för sin tolkning av rollen. Det är en film som berör och den är mycket sevärd.