Scenografi är konsten att formge miljön där en film, en tv-serie eller en teaterpjäs utspelar sig. För att skapa en bra scenografi är detaljer viktiga, och att till exempel all inredning passar den tid där historien utspelar sig.

Skapa en scenografi

Om du själv ska skapa en scenografi behöver du utgå från det som ska gestaltas i filmen. Låt oss säga att det handlar om en familj som bor i ett hus. Dels spelar tiden roll. Vilket årtionde är det? Vilka saker var populära då? Vilka hade ännu inte lanserats? Dels spelar personerna roll. Är det personer som alltid har de senaste prylarna? Är de rika? Fattiga? Nördar? Tuffa? Vi visar mer än vi kanske tror genom de saker som omger oss, något som scenografer är väldigt medvetna om. Vill du hitta inspiration till scenografi kan ett besök på https://www.inredningsshoppen.se/ vara till hjälp. Att titta på olika saker blir ett sätt att göra valen konkreta. Gör en inre bild av människorna det handlar om, föreställ dig sedan om de skulle kunna ha en viss sak eller inte. Den spontana känslan har ofta rätt, även om det är viktigt att sedan kolla så att den passar in i tiden när berättelsen utspelar sig. Genom att klicka runt mycket och titta på många olika saker får du mycket att välja mellan och på det sättet får du en uppfattning om vad som kan passa bäst. Till exempel här finns det inspiration på inredning som kan fungera till ditt projekt.

Vinnande scenografi

Ett annat sätt att se hur scenografi skapats, vad som används och vilken effekt det ger, är att titta på filmer och fokusera extra mycket just på scenografin. Hur ser inredningen ut, och hur har andra miljöer skapats? Du behöver inte göra precis som andra gjort, men att se hur proffsen arbetat gör att du får en uppfattning om vad som kan fungera.

För att få inspiration av bästa slag kan du titta närmare på gudlbaggen för bästa scenografi och de filmer som fått priset de senaste åren. 2020 fick filmen Om det oändliga priset för scenografin som skapats av Anders Hellström, Frida Ekstrand Elmström och Nicklas Nilsson. 2019 var det filmen Ted – För kärlekens skull, med en scenografi av Ulrika von Vegesack. 2018 gick priset för bästa scenografi till The Nile Hilton Incident, med scenografi skapad av Roger Rosenberg. 2017 fick filmen Flykten till framtiden priset för scenografin Liv Ask och Bengt Fröderberg skapat.

Att titta på filmer från olika genrer gör att du får en bredare kunskap om hur scenografi kan användas, men för att få mer konkret hjälp till ditt eget projekt är det i filmer som ligger nära det i tid och stil du kan hitta tips och lösningar.

Några korta råd

Är du inte van vid att göra scenografi är det viktigaste kanske att veta att det verkligen är en konst. Ta hjälp! Ett sätt att just hitta inspiration och att se hur andra gjort. Inspiration går att hitta genom att titta i olika butiker på nätet, genom att studera foton från tiden när berättelsen utspelar sig, eller att se hur scenografi använts i filmer. Ett annat sätt att ta hjälp är att be andra att rent praktiskt hjälpa dig, ibland är det bättre att göra något tillsammans än att klara det själv.