Hösten är här och nu börjar kvällarna bli längre och mörkare. Det innebär för många att det blir en del filmtittande. Visst går det bra att kolla på TV, särskilt om du har en storbildsskärm, men det finns inget som slår känslan av att kolla en film på bio samtidigt som man mumsar på popcorn medan ljudet kommer från alla håll och kanter i biosalongen. Varför inte skapa din egen biosalong nu inför den mörkare årstiden och uppleva känslan och stämningen som du får när du går och kollar en film i byns biosalong. Då slipper du dessutom ge dig ut i ruskvädret.

Hemmabio behöver inte vara så dyrt

Det billigaste alternativet är att skaffa en soundbar till din befintliga TV. Dessa ansluts oftast trådlöst genom Bluetooth. Men det är klart, det kanske inte är helt optimalt för att få uppleva den där härliga biokänslan. För några tusenlappar kan du skaffa dig ett helt hemmabiosystem där det kommer med en maffig ljudanläggning som kan kopplas till en Blue Ray-spelare i 3D. Det är så nära du kan komma upplevelsen i en biosalong, både ljudmässig och bildmässigt. Det finns även andra lösningar som kan ge dig den känslan. Vad sägs om en projektor, ett antal högtalare och antingen en filmduk som kan rullas ner eller en vit vägg? Om du tycker att du inte har råd just nu men ändå känner att du behöver köpa just nu, till exempel så kanske det är en bra rea någonstans på just den hemmabion som du vill köpa, men du har bara inte råd just nu.

Sitta som i en salong

Det är trots allt inte bara själva tekniken som ger en biokänsla. Det är lika mycket lukten av popcorn, dricka läsk i stora muggar och sjunka ner i en fåtölj in en rad med alla andra. Det är enkelt fixat. Har du inte en riktig popcornmaskin kan du lätt köpa popcorn till mikrovågsugnen eller varför inte poppa i en kastrull som man gjorde förr? Köp några billiga papperslådor för popcorn och stora engångsmuggar med sugrör och du är fulladdad inför en sann biokväll hemma i soffan. Glöm inte att använda smör på popcornen, det är det som ger den härliga doften!

Sitta som i en salong

Separat biorum

Om du har ett extra rum, varför inte inreda det för mysiga biokvällar? Om du inte vill köpa dyra biosoffor kan du alltid hitta bekväma soffor secondhand. Vitsen är att sitta på rad, kom ihåg det! Sätt upp lite gamla filmaffischer och små lampetter på väggarna som du kan dimma ner när filmen börjar. Mörkläggningsgardiner är ett måste och där duger det bra med något svart tyg. Sedan är det bara att rigga utrustningen och du har din egen hemmabio klar. Det är inte särskilt svårt att fixa och det behöver inte heller vara särskilt dyrt, men höst- och vinterkvällarna är räddade!