Det finns en hel del kända barnfilmer och serier. En del av dem sänds på TV, andra har gått på bio och säljs numera på DVD. Många av filmerna och serierna kan också ses online genom olika streamingtjänster. I dag är det också populärt att använda de kända figurerna på ryggsäckar, kläder och som ätbara figurer på tårtor. När det gäller serier och filmer för barn kan de handla om allt mellan himmel och jord. Det finns serier om hästar, filmer om robotar, mysterier och en hel del annat. Här tar vi upp några av de kanske mest kända filmerna och serierna för barn.

Masha och björnen

Masha och björnen är en serie med korta, animerade filmer. Den började sändas på Barnkanalen år 2013, och har sedan dess vuxit i popularitet. Serien kommer från början från Ryssland och handlar om en liten flicka, Masha, som bor i samma hus som en stor björn. Björnen försöker rädda flickan från olika missöden och ibland blir det riktigt tokigt. Att välja motivet Masha och björnen på tårta är en sak som livar upp varje barnkalas. De flesta känner igen karaktärerna, och dessutom går det att se flera avsnitt på Youtube, där ett av dem har över två miljarder visningar. Det är riktigt mycket visningar för en barnserie!

Astrid Lindgrens filmer och serier

Vem känner inte till filmerna och serierna om Astrid Lindgrens karaktärer? De är avsedda för barn men många vuxna tycker också att de är riktigt roliga att titta på. Dessutom bidrar de till en känsla av nostalgi. Här möter tittaren Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, barnen i Bullerbyn, Mio min Mio och flera andra. Berättelserna finns både i form av långfilm och som serie. De allra flesta visar till viss del på hur livet var förr i tiden. Det kan dock finnas en del otäcka partier i filmerna. Ronja Rövardotters vildvittror och draken i Bröderna Lejonhjärta är två av de saker som kan ses som lite läskiga.

När det gäller just Astrid Lindgrens filmer och serier har de översatts till flera olika språk och spelats in i flera olika versioner. Dessutom har en hel del figurer från filmerna gjorts om till dockor, leksaker med mera. Det gör att filmerna fortsätter leva långt efter det att de tagit slut.

Bamse

Bamse är en annan känd figur som nog de flesta barn känner till. Den lilla björnen som blir stark av farmors dunderhonung, som hjälper sina vänner i vått och torrt. Bamse var först en serietidning som sedan filmatiserades i tecknad version.

Filmen Klara

Klara är en hästfilm för barn och ungdomar. Det är en av relativt få svenska hästfilmer. Den här filmen handlar om en ung tjej som drömmer om att få en häst, men pengarna räcker inte till. Genom en slump hittar hon Star, som går i en hage i samband med att Klara och hennes mamma flyttar till ett nytt ställe. Klara börjar ta hand om Star och finner också nya vänner. Men så kommer den stora tävlingen, och Klara är anmäld.