Vem säger att det alltid är hjältarna i en film man måste idolisera? I de spännande filmer där bankrån är i fokus är det oftast snarare rånarna man tycker om. De till synes överintelligenta rånarna, som planerar och genomför stora rån som om de aldrig gjort annat. I stället för att känna avsmak för dessa huvudrollsinnehavare blir de snarare bemötta av beundrade tittare. Helt olikt mot i verkligheten alltså.

Kanske är det på grund av den overkliga känslan, eller på grund av att man helt enkelt låter sig ryckas med av den enkelhet de utför rånen med. I dag görs det många filmer med just den ekonomiska aspekten i fokus. Hollywoods storstjärnor fortsätter att gång på gång spotta ur sig filmer om rån.

Rån på film ger biljoner till rånarna

Du har säkerligen sätt Ocean’s Eleven med världsstjärnor som Brad Pitt och George Clooney. Inte mindre än tre casinon i metropolen Las Vegas ska rånas och det är inte mindre än 1,5 biljoner svenska kronor som ska stjälas. Med tanke på att filmen drog in hundratals miljoner när den kom ut på biograferna säger det en hel del om att biobesökare inte tycker det är oetiskt att se rån på film. Kanske hade det dock varit smartare om rånarna hade tagit ett lån med hjälp av Lendify.se istället. Då hade ingen behövt råka illa ut och allt hade skett på ett lagligt sätt.

Även svenska regissörer tycker om att göra rån till huvudhandlingen i filmer. Kanske kommer du ihåg den välgjorda filmen Rånarna från det tidiga tvåtusentalet. Rånarna har alltid all viktig insiderinformation och verkar alltid ligga steget framför rättsmakten som jagar dem. Deras agerande kan synas extremt, men så är det även en extrem situation de befinner sig i. Egentligen är det dock inte själva rånen som är det viktigaste i dessa filmer, utan snarare pengarna.

Jakt på pengar i verklighet och på bio

Den ständiga jakten på pengar gör att en del väljer att ställa sig utanför samhällets normer och regler. Istället för att som vanliga människor jobba och spara sina pengar, alternativt ansöka om ett lån, väljer rånare en annan väg. Det sker både i verkligheten och på film. Rån anses vara den snabbaste vägen till att få en stor mängd pengar.

Något som är lite smartare kan dock vara att ansöka om ett lån. Det är pengar som måste återbetalas under livets gång, men samtidigt riskerar man heller inte att åka fast och hamna i fängelse. Att ta ett lån är mer ansvarsfullt, dock ger det såklart inte samma spänning som rån gör. Men vad gör det när du kan låna upp till en halv miljon utan säkerhet och helt riskfritt. Det om något känns bra och ger spänning i livet. Med ett sådant lån finns det mycket du kan göra i livet.

Filmer om rån kommer dock aldrig att bli omoderna. Det är spänningen, jakten och karaktärerna som lockar. En ekonomisk värld som sticker utanför ramarna i ett vanligt liv.