De flesta förknippar Oscarsstatyetter med bästa skådespelarinsats, bästa kostym och bästa manus, men få vet nog att det även finns en statyett för bästa scenografi. Faktum är att just det priset har delats ut sedan den allra första Oscarsgalan.

Ska skapa en autentisk känsla

Begreppet scenografi kommer från latinets scaenographia, som i sin tur innefattar en skiss av en byggnad eller teatermåleri. Scenografi inom filmens värld handlar alltså om att bygga upp miljöer, som bidrar till att skapa en autentisk känsla med hjälp av rekvisita och dekor. Som huvudansvarig för scenografin står scenografen, som tillsammans med filmens regissör och dess produktionsledning formger inspelningsmiljön.

Det är viktigt att scenografin byggs upp utefter noggranna ritningar och skisser, ofta används även modellbyggen som dekorbyggarna utgår ifrån när skapar miljöer för inspelning. Dekorbyggarna brukar bestå av en grupp hantverkare i form av snickare, dekormålare, elektriker, rekvisitörer, smeder och attributmakare. Ibland ansvarar scenografen även för design av scenkläderna.

Filmer och tv-serier som lyckats extra bra med scenografin

Mad Men

På en sådan lista har 60-talsserien Mad Men en given plats. Mad Men utspelar sig under 60-talet och ska alltså innehålla allt från kedjerökande skådespelare och förlegade könsroller till utsvängda jeans och platåskor. I inredningen bör möbler som exempelvis öronlappsfåtöljen, Stringhyllan, Bumlinglampan och ellipsformade teakbord användas. Några av dessa designklassiker finns hos Nordiska Galleriet.

Det vi uppskattar mycket med serien, förutom all fantastisk rekvisita och underbara kostymering, är att scenografen verkligen har tänkt till. Istället för att göra det enkelt för sig genom att proppa in en massa designklassiker för att spegla 50- och 60-talet, har man inrett de olika miljöerna på ett mer realistiskt sätt. Det är blandning av saker och möbler som inte alls blivit några klassiker, till sådana som idag är värda sin vikt i guld. Det är främst genom att plocka fram det jordnära och organiska man sätter tonen på ett pricksäkert sätt.

Sen ska vi inte glömma att det går att hitta stora, breda sängstommar och sänggavlar i sammet, likt den blå sammetssängen som förekommer i Mad Men, och som är hypermodern än idag. Kolla bara på Febo Bed (Antonio Citterio) och Desdemone Bed (N. Nasrallah & C. Horner) hos Nordiska Galleriet. Där snackar vi blå sammet och design av högsta kvalitet!

Amelie från Montmartre

Originaltiteln lyder “Le Fabuleux Destin d’Amélie Poulain” och filmen handlar om just Amelie som kommer från det otroligt charmiga och unika området Montmartre i de centrala delarna av Paris. Filmen speglar det samtida parisiska livet, ytterst väl personifierat av Montmartre samt några av dess omgivande kvarter.

För dekoren ansvarade Aline Bonetto och för kostymering hade Emma Lebail huvudansvaret och tillsammans bildade de det scenografiteam som blev Oscarsnominerade i kategorin “Bästa scenografi”. Varje scen är som ett konststycke i sig, med fantastiska kameravinklar som fångar såväl karaktärer som inredning och omgivningar på ett enastående sätt. Många var vi som avrundades Amelies lilla pärla till lägenhet, inredd med varma, kraftfulla nyanser av vinrött, buteljgrönt och senapsgult.

Även Amelies kläder och accessoarer, omgivningarna runt kaféet där hon arbetar samt lägenheten där hon bor, grönsaksstånden i gathörnen, borden och stolarna på caféet – ALLT andas Paris i varenda liten detalj. För att skaffa caféstilen till din egen balkong eller uteplats rekommenderar vi att du tar en titt på möbler och inredning från Nordiska Galleriet, där bland annat designklassikern Leggera, designad av Giò Ponti på 1950-talet, kan bidra till en enkel bistrokänsla med sin stomme av ljus ask och vackra sits av naturligt snöre.