Än så är det några månader kvar för filmer som kan nomineras till den 91:a Oscarsgalan. Denna period på året (det fjärde kvartalet) brukar anses som den period på året där det släpps flest filmer som associeras till Oscarsgalan. Dels beror detta på att det är dessa filmer som ligger närmast i minnet då nomineringar ska utses, och dels beror det på att det i bland annat Hollywood finns en viss strategi att släppa så kallade “Oscar bait”-filmer då. Med det sagt så finns det dock redan några favoriter från 2018 som förväntas bli nämnda då Oscarsnomineringarna ska utses.

En stor snackis, och som haft framgång, under 2018 är Marvels film Black Panther som varit en av de största succéerna inom superhjältefilmer någonsin. Tack vare dess kulturella betydelse har den kommit på tal gällande Oscarsnomineringar och Disney sägs trycka på för att få den nominerad till kategorin Bästa Film. Under en period var det på tal att en ny kategori inom Oscar skulle införas; Bästa Populära Film. Det spekulerades kring att Black Panther skulle bli nominerad inom denna kategori. Detta har sedan bromsats upp och kommer inte införas under denna Oscarsgala. Disney har dock hela tiden varit bestämda med att de vill nominera filmen till Bästa Film.

https://www.youtube.com/watch?v=a_lzFAebZCo

Nomineringar till Bästa Film

Förutom Black Panther så finns det några andra filmer som spås kommer ha framgång inom kategorin Bästa Film. BlacKKKlansman är en film baserad på verkliga händelser. Den är regisserad av Spike Lee och handlar om den mörkhyade polisen Ron Stallworth som infiltrerar Ku Klux Klan under slutet av 70-talet. Spike Lee fick 2016 en Heders-Oscar och har blivit nominerad till två andra Oscars. The First Man är också en favorit till att bli nominerad då den är regisserad av Damien Chazelle (som regisserade den stora vinnaren La La Land 2016). Även några kommande filmer är favoriter såsom The Front Runner och A Star is Born.

Nomineringar för regissörer

Några tydliga favoriter inom denna kategori är Damien Chazelle för First Man, Spike Lee för BlacKKKlansman och Alfonso Cuaron för Roma. Även andra kända namn som Steven Spielberg och Robert Zemeckis finns i åtanke med sina filmer Ready Player One och Welcome to Marwen. Alla dessa personer har redan vunnit minst en Oscar var (Spike Lee vann en Heders-Oscar). Det finns också några andra namn som gärna nämns inom denna kategori som inte har vunnit eller blivit nominerade inom tidigare; Yorgos Lanthimos för The Favourite, Bradley Cooper för A Star is Born och John Krasinski för A Quiet Place.

Oscars

Nomineringar för skådespelarinsatser

Förutom de tunga kategorierna Bästa Film och Bästa Regissör så brukar de främsta priserna vara för Bästa Manliga Huvudroll och Bästa Kvinnliga Huvudroll. Många kända namn cirkulerar kring dessa kategorier med bland annat Ryan Gosling, Bradley Cooper, Viola Davis och Charlize Theron. Men det finns också andra (mindre kända) namn att ta i beaktning. Lady Gaga har aldrig nominerats till Bästa Kvinnliga Huvudroll men är nu ett intressant namn i och med sin film A Star is Born. John David Washington är också en favorit med filmen BlacKKKlansman. Ytterligare namn att ha i åtanke är Saiorse Ronan, Toni Collette och Joaquin Phoenix.